Kawa ziarnista - Java - Ethiopia, Ayele Daddaye, 250 g
- 60,00 zł
100% Arabika idealna do zaparzania w kawiarce. Wiśnie kawowca zbierane są ręcznie, a następnie przenoszone do depulpatora. Poddawane są tam fermentacji od 48 do 72 h, w zależności od pogody. Przez większość czasu proces zachodzi bez udziału promieni słonecznych. Po fermentacji kawy są myte i od razu umieszczane na afrykańskich łóżkach, gdzie cały proces jest dokładnie nadzorowany. W stacji myjącej kawa jest sortowana i wybierane są tylko dojrzałe owoce, a następnie ziarna suszone są przez około 18 dni. Jest to klasyczna, słodka i soczysta Etiopia. Taka, jaką najbardziej lubimy, bo ciężko się znudzić tym smakiem. W filiżance dostajemy przyjemną kwasowość limonki, herbaciane nuty senchy i soczystość pomarańczy.
PROFIL SENSORYCZNY: limonka, sencha, pomarańcze
INFORMACJE:
kraj: Etiopia
lokalizacja: Sidama
producent: Ayele Tulu
farma: Sidama Bona Daddaye
odmiana: Heirloom
obróbka ziaren: Myta
wysokość (m n.p.m.): 1500 - 2000
OPAKOWANIE: 250 g
PRODUCENT: Java
SYMBOL: JAV-35